Loading Quotes...
10.1.2020

HYVÄ PÄIHDERIIPPUVAISEN LÄHEINEN

Toisen toipuminen saattaa nostaa tuskan joka on sietämätöntä, koska olemme niin hukassa itsemme kanssa ja koska tarvitsemme itse niin paljon apua ja hoitoa.

Tuo tuska on läheisen pohja. Se mahdollistaa toipumisen. Se, että näkee itsensä, kääntää peilin itseens’. Suuntaa energiat siihen suuntaan, mihin oikeasti on mahdollisuus vaikuttaa eli itseensä.

Lue lisää
19.5.2019

PÄIHDETYÖN SURULLISIA HETKIÄ

“Suru kuuluu myös ammatilliseen toipumiskeskeiseen päihdetyöhön, sillä se on välittämistä ja sairauden kunnioittamista ja muistutus aina siitä, millaisen asian kanssa olemme tekemisissä. Suru kertoo, että emme ole päihdetyöhön paatuneita. Se pakottaa kehittämään ja lisäämään osaamista.  Suru on  pilkahtaa toipumisen ilon keskellä aina säännöllisesti. Se on olennainen osa työtä, jossa kuolema on vaihtoehto. Suru turvaa toipumista. “

Lue lisää
11.1.2019

”Tärkein juttu on saada asiakas tuntemaan itsensä hyväksytyksi ja rakastetuksi” – Päihdeongelman selättänyt tietää avun merkityksen

”Eräs ystäväni jota autoin elää nyt tasapainoista, ihan normaalin näköistä elämää. Kyllä siitä tulee semmoinen olo, että vitsi tämä on hieno laji.”

Lue lisää
1.12.2018

FUCK OFF -Pidä itsestäsi huolta eli #PIH

Joskus “Fuck off” on suurinta rakkautta, mitä voit vielä sairastavaa kohtaan osoittaa; se voi olla se tarvittava liikeelle paneva voima, joka ohjaa muutokseen. Mahdollistamisen jatkaminen on sairaudelle myöntymistä, sairauden harhaan astumista ja henkiseen pahoinpitelyyn alistumista.

Lue lisää
27.2.2018

PILLERITÖNTÄ PÄIHDETOIPUMISTA

Jokaisessa kohtaamassani toipuvassa potilaassa ja hänen läheisessään näen toipumisen ihmeen, kun joukkoon kuuluminen ei enää olekaan niin tärkeää, vaan tärkeimmäksi nousee pelko oman elämän puolesta, työn menetyksestä, perheen lähtemisestä, jopa kuolemasta. Joskus takana saattaa olla sen vittumaisen akan tai ukon viimeinen varoitus, kun antabukset, selincrot, naltreksonit, lupaukset ja yritykset on kokeiltu, kun muutoksesta tulee väistämätön vaihtoehto.

Lue lisää
19.11.2017

KILJUTONKKA KAINALOSSA- SAVET HOUSUISSA

Tämä oli minulle työssäkäyvälle, perheenisälle arkea vuosikymmenet. Sinne minä kaipasin ja halusin kaltaisteni joukkoon, missä kukaan ei moralisoinut juomistani. Näissä porukoissa ei todellakaan nautittu vaan juominen oli pakon sanelemaa ja välillä tahdon vastaista. Juomista siksi, että olisi päässyt pois siitä helvetillisestä ahdistuksesta, joka todellisuudessa kerta toisensa jälkeen syveni ja ajoi minua syvemmälle ahdinkoon ja itsetuhoon.

Lue lisää
16.7.2017

HÄPEÄ – RIIPPUVUUDEN KAUPANPÄÄLLINEN

Ykkösasia toipumisen polulla on häpeän tunnistaminen, siitä tietoiseksi tuleminen, sen hyväksyminen, läpikäyminen ja kuten Brene Brown tuossa edellä mainitussa kirjassaan myös sanoo, häpeän sietokyvyn kehittäminen. Mikäli tätä ei tapahdu, jää toipuminen vähintäänkin vajaaksi ja pahimmassa tapauksessa pysähtyy ja paluu entiseen on edessä. Ja painotan, että tämä sama asia koskee niin päihderiippuvaisia kuin meitä läheisiä.

Lue lisää
8.1.2017

ALKOHOLIN POSITIIVISET PUOLET

Hyvän ruuan kanssa lasillinen viiniä on erinomaista ja näin ollaan todella vielä riskikulutusrajoissa varsinkin, kun sen lasillisen ottaa pari kertaa vuodessa. Joten kyllä, hyvän ruuan kanssa viini on hyvää ja hyvien ystävien seurassa. Humalaa en halua. Nousuhumala tuntuu kivalta, mutta nykyään se on liian lyhyt ilo verrattuna niihin fyysisiin vaikutuksiin mitä siitä tulee. Joten skippaan mieluummin. Känni on kaamea ajatus. Nukkumiseen en tarvitse, stressikin hoidetaan muulla tavoin. Jos taas joisin sosiaalisissa tilanteissa rentoutuakseni, vähentääkseni jännitystä olisin pulassa ja todella sairas. No miksipä ei se lasillinen kuohuvaa juhlan yhteydessä. Toki sekin voi olla alkoholiton.

Lue lisää
13.11.2016

VÄSY NÄYTELMÄÄN?

Ympäristön paine luo usein tilan, jossa me läheiset usein vaikenemme ja sen sijaan, että olisimme rehellisiä itsellemme ja tunteillemme, alamme elää kuten ajattelemme, että meidän odotetaan elävän. Sanomaan asiat kuten muille on mukavaa ja sitten käymme hiljaista sotaa sisällä, rikomme itseämme vastaan. Sillä valitettavan usein törmää siihen, että tukijat kaikkoavat kun todella tarvitset tukea. Varsinkin, jos he kokevat asian itselleen vaikeaksi, loukkaantuvat syystä tai toisesta, mennään liian iholle. Tämäkin on inhimillistä ja normaalia, mutta parempi aitous ja rehellisyys, kuin vääriin syihin perustuva välittäminen ja ”auttaminen”. Elä ja anna elää.

Lue lisää
16.10.2016

SEKSIKÄS RYYNÄÄMINEN -TYLSÄ TOIPUMINEN?

Samaan aikaan tämä korostaa sitä miten läheisten hoidosta, hoitoon pääsystä ja ohjaamisesta tuskin kuulee sanaakaan, puhumattakaan toipumiskokemuksista ja niiden jakamisesta. Missä ne ovat? Miten läheiset huomioidaan keskusteluissa? Selviytymistarinat, jotka tuovat oksennuksen kurkkuun ja saavat ihmiset kauhistelemaan ja pitämään selviytymistä urotekona ovat hittejä, mutta miten on alkoholistin aikuisen lapsen tarinan kanssa? Vaikkapa nuoren naisen, joka on tunnistanut oireet itsessään, voi huonosti, haluaa muutosta. Ei niin raflaavaa, mutta sitäkin vaikuttavampaa. Toipumista, vapautumista omaan elämään, ei muiden. Eikö näitäkin tarinoita olisi hyvä tulla lisää ja kuulla? Tarinoita toipumisesta, siitä miten onnistuit siinä?

Lue lisää
22.9.2016

KOHTUUKÄYTÖN TAPPAVA ILLUUSIO

On hyvä, että on monenlaisia vaihtoehtoja. Kyllä. Itse olen ja tiedän koko perheemme olevan kiitollinen siitä, että aikanaan saimme tietoa sellaisena kuin se on. A-studiota katsellessa olin kiitollinen myös siitä, että emme osuneet kohtuukäyttöhoitoon. Tänään toipuneessa ja raittiissa perheessä kahdeksatta vuotta, se on tulos, joka näkyy kuudessa ihmisessä ja uskonpa monessa muussakin.

Lue lisää
4.9.2016

ALKOHOLISTI JUO- KUULETKO TOISTON KUTSUN?

Millaisiin toistoihin sitten olen törmännyt? Vahvimmin niihin, joihin törmään myös tänään tehdessäni töitä päihdeperheiden kanssa. Nuo toistot ovat poistuneet omasta elämästäni, mutta ne kuuluvat keskusteluissa läheisten ja päihderiippuvaisten kanssa. Sama hätä, turhautuminen, syyttäminen, syyllisyys, loukkaantuminen, pettymys, epätoivo, viha, raivo.

Lue lisää
20.8.2016

Alkoholilaki- onneton yritys eurooppalaisuuteen?

Itse olen aina ajatellut, että suomalainen yhteiskunta pyrkii huolehtimaan kansalaisten hyvinvoinnista ja terveydestä. Olen uskonut eläväni yhteiskunnassa, jossa kansanterveys on prioriteetti, jota ei sivuuteta. Alkoholilakiesityksen mennessä läpi se tehtäisiin kylmäpäisesti.

Lue lisää
26.6.2016

Juhannustarina

Kun autotallissa käyminen alkaa, alkaa minun iltavuoroni. Työvuoro, jota kukaan ei varsinaisesti ole minulle antanut, mutta jonka olen ottanut. Se taisi olla joku kerta, kun tilanne äityi mielestäni liian uhkaavaksi ja minulle tuli ajatus, että voin estää pahaa tapahtumasta.

Lue lisää
8.5.2016

ÄITIENPÄIVÄ JA TOIPUMISEN PARASTA ANTIA

Missä näkyy toipuminen ja mitä se sinulle tarkoittaa? Miten sinä olet onnistunut? Miten teit sen? Välineet? Toipuminen on irtipäästämistä, uuden opettelua hyväksymistä ja anteeksiantoa, mutta sitä ei tee kukaan muu kuin minä itse. Ja paino tekeminen sanalla. Toipuminen tehdään, se ei tule vain puhumalla.

Lue lisää
28.4.2016

PÄIHDEPERHEESSÄ KASVANEET

Päihdeperheessä lapsuudessa opitut selviytymismekanismit ja toimintamallit sekä roolit ovat aikuisuuden toimintamalleja ja selviytymismekanismeja. Ja usein on paha olla. Epämääräisen paha olla. Iita 12v on koulussa. Vatsanpohjassa nipistelee. Tässä on kyse jännityksestä, muttei siitä jännityksestä, mitä koetaan ennen jalkapallopeliä. Tämä on jotenkin erilaista. Tämä on pelkoa, tuleekohan oksennus. Kädet hikoavat, kaveri juttelee vieressä ja ääni kuuluu..

Lue lisää
26.4.2016

Alkoholistin lapsen ajatuksia

Isää janottaa Tänään on perjantai eli alkaa viikonloppu. Äiti on varmasti tänään taas kireällä tuulella kuten aina viikonloppuisin. Olen koulusta päästyäni silittänyt koko viikon pyykit, ettei äitillä olisi paha mieli ja hänenkin olisi kiva aloittaa viikonloppu. Iskä laittaa tänään herkkuruokaa. Se tykkää kokata aina viikonloppuisin kaikkea hyvää, vaikka viikolla se ei laita ruokaa. Yleensä äiti..

Lue lisää
3.4.2016

MIKSI ISÄ EI VOI JUODA

Mikäs siinä, päihdehoitoa tarjoavana tahona voisin sanoa, että näin varmistetaan meille töitä. Putkiaivoisesti ja vain yhdestä näkökulmasta se olisi niin, mutta on mahdotonta olla puoltamassa löysennyksiä, kun näkee, kokee ja tuntee ne tuhot, mitä alkoholi niin monelle perheelle Suomessa aiheuttaa. Kun on kokenut sen omassa elämässä. Kun on nähnyt pelon ja tuskan, hädän ja huolen päihdeperheen lapsen puhuessa vanhemmalleen. Kun on kuullut puhuttelevan hiljaisuuden ja nähnyt hartioitten hytkymisen ja kyynelten valumisen. Äänettömästi. Tämä on päihdehoitomme läheispäivien todellisuusterapiaa. Joka kerta.

Lue lisää
27.3.2016

Työpaikan hoitoonohjaus -portti toipumiseen

Haluaisinko kännisen lääkärin tai hoitajan hoidettavaksi? En todellakaan. Tulisiko päihderiippuvaiselle työntekijälle antaa mahdollisuus toipua asianmukaisessa hoidossa? Kyllä, ehdottomasti. Päihderiippuvuus on sairaus, josta voi toipua. Ilman hoitoa se tosin ei
juuri koskaan onnistu, vain erittäin harvoin. Kuten missä tahansa muussakin sairaudessa, on oikeanlainen hoito toipumisessa avainasemassa.

Lue lisää
10.1.2016

Päihdeongelmaan apua hakiessasi -älä jää yksin

Olin ollut todella vihainen ja turhautunut, pettynyt ja ihmettelin miten homma toimi. Hikinen ja hidas maksusitoumus prosessimme alkoi reilu seitsemän vuotta sitten. Hikisen ja hitaan alkoholismisairauden etenemisen tultua siihen pisteeseen, että jotain pitää tehdä. Puhun meistä, perheestämme, johon silloin jo kuului kuusi ihmistä. Kaksi aikuista ja neljä lasta. Yksi juova alkoholisti, yksi läheisriippuvainen ja neljä meidät vanhemmiksi valinnutta lasta. Puhun meistä, koska päihderiippuvuus on aina koko perheen asia. Aina. Asuitpa saman katon alla tai et. Olitpa pieni lapsi tai jo aikuisuuteen kasvanut.

Lue lisää
31.12.2015

TERVETULOA UUSI VUOSI 2016!

Kiitos kuluneesta upeasta elämän vuodesta. Kiitos elämästä, rakkaista ihmistä, työstä, surusta, ilosta, haasteista, jotka pakottavat minua kohtaamaan itseni ja johtavat muutoksta. Haasteet pakottavat keskittymään hyvään, toivomaan ja kiittämään enemmän. Ne myös vähenevät muutoksen myötä! Ihanaa! Kiitos teille kaikille Oikeahetki-hengessä mukana olleille, potilaille, perheille, asiakkaille, teille joiden kanssa olemme saaneet tehdä yhteistyötä, meitä kannustaneille ja tukeneille…

Lue lisää

Äiti, rakastan jouluja

Moni aikuinen etsii joulufiilistä, valittaa sen puuttumista. Odotamme joulutunnelmaa, rauhoittumista, lepoa ja olemista. Odotamme joulua, joka olisi meille mieluisin. Mitä lapsi odottaa joululta? Lelut ja pelit ovat kivoja, saaminen on ihan kivaa, mutta todellisuudessa muut asiat ovat niitä, jotka merkitsevät ja luovat tulevaisuuden joulut lapselle itselleen, aikuisuudessa. Lepo, turvallisuus, yhdessäolo, läheisyys, halailu, välittäminen, minua rakastetaan,..

Lue lisää
6.12.2015

OMA POHJA – AVAIN ITSENÄISYYTEEN

Mikan läheispäivien aikana kohta seitsemän vuotta sitten tempperamenttinen terapeuttimme kysyi minulta, mitä aion tehdä oman toipumiseni eteen. Ehkä elämäni tärkein kysymys, jonka kuulin. Onneksi.

Lue lisää
22.11.2015

SOVINTO

Alkoholismin eteneminen kohti pohjaa on väistämätön, huolimatta äidin rakkaudesta, isän rakkaudesta, vanhemmuudesta, huolimatta niistä samoista asioista ja arvoista, jotka ovat meille kaikille tärkeitä. Persoona muuttuu, äiti katoaa, isä katoaa. Kaipuu ja rakkaus jää. Kipu ja tuska, järjettömyys, ahdistus, pelko jännitys ovat syynä miksi suojaudumme voimallisesti pahaa vastaan. Sitä järjetöntä pelkoa ja kysymystä, kalvavaa epäilystä etteivät vanhempamme rakasta meitä.

Lue lisää
8.11.2015

ISÄNPÄIVÄ TÄNÄÄN

Isäinpäivä oli tuolloin enemmän huonon omantunnon päivä, kun aamulla iloiset, rakastavat lapset tulivat herättämään tekemiensä lahjojen kassa. ”Minä en ansaitse tätä, minä olen paska isä”, oli ajatus päässä. Tuli aika, jolloin vaimo enää tullut aamulla toivottamaan hyvää isänpäivää lasten kanssa ja aamupalaa ei ollut valmiina. Muistan kysyneeni häneltä varovasti, etteikö mitään isänpäivän juhlintaa? Vaimo vastasi tähän hyvin kylmästi ; ”Sellainen isänpäivä, kuin on isäkin.”

Lue lisää
21.10.2015

PIRTTIHIRMUN KOKEMUS TOIPUMISESTA

Päihderiippuvuuden hoidossa ei riitä, että lopettaa juomisen. Se on hyvä alku ja vaadittavakin alku. Läheisriippuvuuden hoidossa ero ei ole se ensimmäinen suositeltava ratkaisu, poikkeuksena fyysinen väkivalta. Nuo ovat usein pikahelpotuksia, jotka eivät kanna. Usein alkoholisti huomaa olevansa pian samassa jamassa kokeiltuaan hieman, pari ja vain viikonloppuna. Läheisriippuvuudessa ilmapiiri ja tuntemukset ovat tuttuja ja turvallisia. Tiedostamattaan läheinen hakee samankaltaista päästyään eroon edellisestä.

Lue lisää
9.9.2015

SYYLLISYYS JA HÄPEÄ

Häpeässä ja syyllistämisessä on kyse kulttuurista ja asenteesta, jolla on syvälle ulottuvat juuret, mitä tulee viinanjuontiin, huumeidenkäyttöön ja vaikenemiseen, peittelyyn ja selittelyyn. Siinä on kyse tiedonpuutteesta ja pelosta. Tiedonpuute saa meidät tuntemaan avuttomuutta ja voimattomuutta, kokeilemaan konsteja, jotka eivät toimi. Tieto, jota on, perustuu ennakkoluuloihin ja vanhoihin käsityksiin. Pelko puolestaan saa meidät toimimaan vastoin omaa ja perheemme parasta, usein enemmän sairauden etenemisen mahdollistajina.

Lue lisää
30.8.2015

VEEMÄINEN AKKA JA IRTIPÄÄSTÄMINEN

Kuinka moni elää rakkausvaihetta, jossa kaikki on hauskaa (ainakin niin vakuutellaan), vaikka läheiset ovat jo aikapäiviä nähneet sairauden loppuvaiheen, pohjan lähestymisen riskien kasvavan. Rakkausvaiheessa ei ole mitään tehtävissä, odota ja keskity omaan elämääsi. Anna alkoholistin löytää oma pohjansa. Älä pehmennä sinne rysähtämistä.

Lue lisää
23.8.2015

ALKOHOLISTIN PUOLISONA: VITTUMAISEN PUOLISON SYNDROOMA

Miten sitten rakkaasta puolisosta, jonka kanssa on koettu rakastumisen ja hekuman hetket, luvattu rakastaa myötä -ja vastoinkäymisissä, saatu lapsia ja rakennettu elämää, tulee se pahin este onnelle ja elämälle. Tapoja on monia, mutta tässä puhun vain yhdestä. Siitä, joka takuuvarmasti muuttaa sen puolison nalkuttavaksi, kontrolloivaksi, tarkkailevaksi, takakireäksi, pihtaavaksi, häpeäväksi, syyttäväksi ja onnettomaksi.

Lue lisää
2.8.2015

KOLME VUOTTA – KYNNYSTÄ MATALAKSI!

Tiistaina on kolmevee-synttäriluento. Jälleen kerran avaamme tuota pelottavaa rakkaustarinaa ihmisen ja alkoholin välillä. Todellakin kyse on vahvasta rakkaudesta, joka pahimmillaan vie hengen. Kun tuo rakkaus on päässyt syttymään, puhumattakaan täydestä roihusta, jää kaikki muu sille kakkoseksi. Sen ymmärtäminen oli meille aikoinaan vaikeaa. Meillä ei ollut tietoa ja ennen kaikkea ymmärrystä, mitä on alkoholismisairaus .

Lue lisää
23.7.2015

ALKOHOLI -SUOMEN TUNNETUIN SALARAKAS

Alkoholismin hyväksyminen sairaudeksi ei tarkoita alkoholinkäytön tuomitsemista. Hyväksyminen, syyllisyyden ja häpeäleiman heikkeneminen tarkoittaa hoitomahdollisuutta heille, jotka avuntarpeen itsestään tunnistavat ja haluavat apua. Se tarkoittaa sitä, ettei päihdeperheissä tarvitse hävetä ja rakentaa kulisseja, yrittää olla kuten muutkin. Se tarkoittaa sairauden erottamista terveydestä.

Lue lisää
31.5.2015

HALUN VOIMA

Ajattelu on tässä helpompaa, ajatuksissa päättäminen. Käytäntö on kuitenkin se mikä jää usein uupumaan, ja se tuo ajatukset todeksi, muutoksen ja halun näkyväksi. Ajattelu ei siis riitä vaan tarvitsemme toimintaa tueksi. Vasta sitten muutos, toipuminen tulee osaksi elämää ja menee eteenpäin.

Lue lisää
17.5.2015

LÄHEISRIIPPUVAINEN VAUHDISSA

Näin se meni monta vuotta. Taiten peitettiin pahaolo. Se on valtavaa miten me läheiset toimimme, tosin vain usein vain päämme sisällä. Ajatusten voimalla teemme muutosta, muutamme elämäämme. Ajattelemme paljon, mutta emme edes itseämme vaan toisen, toisten elämää. Kuvittelemme elämää ja haluamme olla uskollisia. Kuitenkin on tosiasia, että juuri ajattelu on meidän ongelmamme. Pakonomainen ajattelu.

Lue lisää
6.5.2015

Odotettu oikea hetki

Tätä tuhon polkua on hirveä katsoa. On hirveä katsoa ihmisen vajoamista alemmas ja alemmas. On kamalaa katsoa miten lapset kärsivät ja häpeävät hiljaa. Häpeän viitta, joka on laskeutunut lapsuudessa on aikuisena usein niin tuttu, ettei sitä edes huomaa ja se estää meitä elämästä. Todella.

Lue lisää
1.5.2015

WAPPU -HYVÄ TILAISUUS JUHLIA LIIKAA

Kaiken lisäksi ohjataan läheisiä toimimaan juomisen kontrolloijina, sen sijaan, että heitä ohjattaisiin hankkimaan tietoa päihderiippuvuussairaudesta ja sen oireista voidakseen tunnistaa sen. Ja kuitenkin hoetaan ettemme voi muuttaa toista.

Lue lisää
19.4.2015

ALKOHOLI KOSKETTAA JOKAISTA SUOMALAISTA – miten käytät äänesi?

Tässä kohtaa vetoomus ehdokkaisiin on paikallaan. Uskon oman ehdokkaani tekevän töitä tämän asian eteen ja toivon sitä kaikilta muilta. Sotessa on mahdollisuus päihderiippuvuuden tunnistamisen ja yhtenäisen hoitolinjauksen kehittämiseen. Sitä me tarvitsemme. Yhteistyötä ja halua muuttaa tämä asia, joka tulee kalliiksi ja tuohoaa elämiä. Me toimijat kentällä tarvitsemme päättäjien yhtenäisyyttä tässä asiassa, halua nähdä ja muuttaa Suomen päihderiippuvuussairauden hoidon linjaukset. Sitä tarvitsevat erityisesti kaikki ne perheet joissa sairastetaan päihderiippuvuutta.

Lue lisää
6.4.2015

Alkoholismin hoito

Päihdehoito, jossa perheen toipumiskokemus on tulos. Päihdehoito, jossa alkoholismi kohdataan hoitamattomana ennenaikaiseen kuolemaan johtavana, koko perhettä vaurioittavana, fyysisenä sairautena. Sairautena, jonka hoidossa raittius ei tarkoita vain kemian poisjäämistä vaan sen lisäksi myös tunne-elämän raittiutta ja vapautta. Joiden saavuttaminen on keskeinen osa hoitoa ja toipumista.

Lue lisää
15.3.2015

APUA PÄIHDERIIPPUVUUTEEN

Päihderiippuvainen ei lähde toipumaan ennen kuin hän tahtoo toipua. Hän alkaa toipua, kun hän tahtoo tehdä töitä oman toipumisensa eteen ja tahtoo muuttaa elämäänsä. Kukaan muu ei sitä voi tehdä. Keneltäkään muulta se tahto ei tule. On harhaa ja itsepetosta uskoa muuta. Ihminen tekee aina itse työn toipumisensa eteen tai on tekemättä.

Lue lisää
2.3.2015

VAPAUTTAVAA SAMANKALTAISUUTTA VAI MUTTA?

Olen tästä monessa kodissa tunnistettavasta ilmiöstä puhunut betoniseinänä. Päihderiippuvuuden ehkä tyhjentävin ja uuvuttavin oire, joka tekee tyhjäksi kaikki läheisten hyväntahtoiset auttamisyritykset, tuomitsee ne toimimattomiksi. Sitä sanotaan myös kieltämiseksi, mutta hyvin sitä kuvaa myös puutteellinen todellisuudentaju. Se, että alkoholisti näkee itsensä sitkeästi erilaisena, kuin kaikki muut päihderiippuvaiset. Ainutlaatuisena muttana.

Lue lisää
8.2.2015

RAKASTAN ALKOHOLISTIA – ALKOHOLISTIEN LÄHEISILLE

No, eipä tullut Mika maitojunalla kotiin, ei. Kaveri innostui toipumaan kuullessaan selityksen omalle tilalleen. Se on sitä, kun vastaus on vuosia nenän edessä, ei vain ole välineitä ja voimaa lähteä muuttamaan mitään. Oikealla hetkellä se vain tapahtuu. Pakottamatta. Omasta halusta.

Lue lisää
3.1.2015

TIPATON TAMMIKUU – KIERTÄÄ KUIN KISSA KUUMAA PUUROA?

Entä tämä 100päivääilmanviinaa sitten. Meillä ei myöskään luvattu olla #100päivääilmanviinaa, mutta hästäkit ovat tulleetkin sen jälkeen. Aamukammat sen laskemiseen, koska saa juoda –kö? Kevyttä pianon pimputusta. Haaste kuuluu #100päivää, mutta “minä voin luvata öö ehkä seitsemän päivää”. Hauskoja leikkejä ja kepeää kisailua. Miten tämä lisää ymmärrystä ja sairauden tunnistamista?

Lue lisää
12.12.2014

KYLMÄÄ KYYTIÄ ENNEN LOPUN ALKUA – VAI SITTENKIN ELÄMÄN ALKUA?

Vessan tasolla on hajuvesi, laatumerkki suoraan Sloveniasta, sekä kaulakoru laatuboksissa sekin. Minua inhottaa. Siinä se kiteytyy se meidän onni. Materia, hyvittely, anteeksipyynnöt. Ei jumalauta rakkautta voi ostaa, ei onnea, ei aitoutta ja rehellisyyttä, ei hyvääoloa.

Lue lisää
7.12.2014

Eräs näkökulma anna lapselle raitis joulu -teemaan

“Joulumieli on mieliala. Mieliala on masentunut jouluna, jos reppusi on täynnä surullisia, pelon sekaisia, viinalta haisevia, ilottomia, väsyneitä, jännittyneitä, hätääntyneitä muistoja. Ajatuksia siitä, että kunpa joulu menisi äkkiä ohi. Näin ajattelevat monet päihdeperheen pienet ja jo aikuisetkin lapset. Ei tule Christmas spirittiä ei. Kaikki ne kauniit joulun merkit saattavatkin symbolisoida sitä, mitä ei ollut tai muistuttaa siitä mitä oli. Pukki tuo mieleen viinalta haisevan, pelottavan, mustan hahmon, vaikka nyt olisikin raikkaan punaisssaan. Hou, hou, hou.”

Lue lisää
28.11.2014

Valmistujaisjuhlaa ja lopputyölinkkiä

“Tästä työstä tuli minulle hyvin tärkeä. Koen sen olevan yksi porras kasvuprosessissani, monellakin tasolla. Ratkaisukeskeisyyden soveltaminen oli minulle muutama vuosi sitten mahdoton ajatus päihderiippuvuuden hoidossa. Ulkoistamisen menetelmä kuitenkin oli kiinnostanut minua ja enenevässä määrin sen soveltaminen päihderiippuvuuden sairauskäsitykseen. Omien oivallusteni kautta ja lukuisten keskustelujen jälkeen olin alkanut ajatella sen käyttämistä valmiina välineenä. Se on uusi näkökulma siihen, että myös valmis väline eli sairauskäsitys voidaan tarjota potilaalle, ja se vapauttaa käsittelemään ongelmaa. Mielenkiintoista oli myös haastaa itseänsä ja saada vahvistusta omien asenteiden muutokselle. Tähän työhön tarvitsin rohkeutta ja itsepäisyyttäni, mihin varmasti moni on koulutuksen aikana tottunut. Varsinkin puhuttaessa alkoholismista. “

Lue lisää
16.11.2014

Minullako ongelma?

” Usein päihderiippuvaisina nähdään vain sairauden loppuvaiheessa elävät alkoholistit, narkomaanit, joissa sairaus näkyy jo ulospäin ulkonäössä, fyysisessä kunnossa ja sosiaalisessa elämässä. Ei nähdä niitä työssäkäyviä, siististi puketuvia, hyvännäköisiä, tavallisilta näyttäviä, perheellisiä, “hyvien perheiden lapsia”, päihderiipppuvuuteen sairastuneita.”

Lue lisää
3.11.2014

PERSE EDELLÄ PUUHUN – ehkäisevää päihdetyötä päihdeperheessä

“Se on bye, bye ystävyydelle lasten kanssa ja tervetuloa raaka vastuullinen vanhemmuus. Vanhemmuus, joka suojaa lasta, näyttää esimerkkiä. Vanhemmuus, jossa lapsen arvostus tulee jälkijunassa, toivottavasti. Kenties vasta sitten kun lapsilla on omia lapsia. Se riski on otettava kun on henki kyseessä. Vanhemman yksi tehtävä on tehdä lapsen elämä hankalaksi ja päihdeasioissa on oiva tilaisuus harjoitella sitä. Kyllä ne sen kestävät. Siis lapset. Kestävät he päihdehelvettiäkin, pikku rajoittaminen on ihan lastenleikkiä.”

Lue lisää
7.9.2014

Mitä sinä odotat?

“Minä odotin, enkä edes tajunnut odottavani. Se oli niin luontevaa. Ajan saatossa opittu tapa. Ei siinä mitään ilkeää ollut, ajattelin vain, jotta kun se toinen raitistuisi, niin minullakin olisi parempi olo. Odotin sitä jännittäen, huolehtien, murehtien, vihastuen, turhautuen. Usein en edes ajatellut odottavani, vaan eläväni minulle kuuluvaa elämää.”

Lue lisää
3.8.2014

Alkoholistia autetaan puuttumalla juomiseen

Kesälomien jälkeen arki koittaa ja kenties koko loman jatkunut ”pikku tissuttelu” – lue alkoholistinen juominen – loppuu. Monet lapset jättävät kertomatta pilalle menneistä kesälomista ja suunnitelmista, lupauksista, joita ei pidettykään. On surullista nähdä potilaan tai koko perheen kärsivän alkoholismista ja nähdä miten sairaus etenee. Muutosta ei voi pakottaa, mutta auttaa kyllä voit. Alkoholistia ja hänen..

Lue lisää
29.7.2014

Kusiset oltavat

“Siinä lattiaa polvillani luututessani muistin, millainen ongelma kusi on minulle ollut. Nyt ei tullut mieleeni, jotta mieheni olisi kännipäissään käynyt lattialle kusaisemassa, mutta muisto niistä ajoista tuli. Ja sen myötä muisto siihen liittyvästä häpeästä.”

Lue lisää
11.7.2014

Alkoholisti ja läheinen, älä jää murheinesi yksin

“Ja kaikkialla, missä on päihderiippuvuutta, on häpeää. Kaikkialla, missä on häpeää, on kieltäminen. Olitpa sitten alkoholisti tai läheinen. Mitä hienommat muurit ja kulissit, sitä vahvempaa kieltäminen usein on. Kun tunnistat häpeän ja kohtaat sen, se väistyy ja siitä tulee aseeton.”

Lue lisää
18.5.2014

Tuoppini jäljet

“Astun kuppilaan, näyttää jokunen surkimus olevan jo hyvässä vauhdissa. Menen tiskille ja tilaan pitkän kolmosen. Naputan pöytää sormilla, kylläpä valuttaa pitkään. Vihdoin saan tuopin, ensi puraisu.”

Lue lisää
18.4.2014

Pitkäperjantain ajatuksia

“Suomalaisillahan on tunnetusti kova viinapää, tosin mistään hauskapidosta tai tyylikkäästä juhlimisesta ei voi puhua. Nimittäin, jos on esimerkiksi lomamatkallaan seurannut lastenhoitoalalla työskentelevää keski-ikäistä naisihmistä, joka örveltää yhä enenevässä määrin mitä pidemmälle loma etenee. Aamusta iltaan. Noissa tilanteissa on syytä miettiä mistä on kyse. Sairaudesta vai kuten niin usein kuulee rentoutumisesta ja hauskanpidosta.”

Lue lisää
16.3.2014

Suloinen sunnuntai

“Raahaudun keittämään kahvia. Käyn tupakalla. Turta. Vittuuntunut. Huolestunut. Suunnittelen hautajaisia. Sinun tai minun. Se helpottaa. Toisiko se jonkinlaisen järjestyksen elämään. Sitten säikähdän, miten voinkaan ajatella noin, mitä jos oikeasti tapahtuisi jotain.”

Lue lisää