ALKOHOLI KOSKETTAA JOKAISTA SUOMALAISTA – miten käytät äänesi?

Juuri tänään on se päivä, kun käytän äänioikeuttani. Valinta, kenelle ääni menee, on ollut selvä jo pitkään. Hyvin perustein.

Yleisimmät vaaliteemat ovat olleet työ, talous ja luonto, jotka ovat  tärkeitä asioita. Ne ovat myös turvallisia, perinteisiä ja nykytilanne vaatii niiden esilläolon.  Niissä ei kuitenkaan ole mitään yllättävää tai uutta. Laumasieluisuutta siis havaittavissa tässä kohtaa, vaikka keskustelut välillä ovatkin olleet lastentarhatasoa.

Kaikesta päätellen alkoholi, alkoholismi tai yleensä päihdeasiat eivät ole niin turvallinen valinta. Niitä ei vaaliotsikoissa ole näkynyt. Mitä nyt pikkuinen kaljakeskustelu, jossa siinäkin painettiin paniikkinappulaa, kun juuri voimakas reaktio kertoo aiheen tärkeydestä.

Alkoholi aiheuttaa rahanmenoa ja kuolemia. Päihdetilastollisen vuosikirjan 2014 mukaan alkoholin välittömät haittakustannukset vuonna 2012 olivat noin miljardi euroa ja välilliset haittakustannukset laskentatavasta riippuen 3,5–6 miljardia euroa.  Valtio saa alkoholiverotuksen kautta 2,2 miljardia kassaansa. Ja kun työstä puhutaan niin Työ ja terveys Suomessa 2012 mukaan Suomessa 39 % työssäkäyvistä miehistä ja 14 % naisista ylittää alkoholin riskikäytön rajat.  Onko meillä varaa tähän?

Alkoholi ei ole houkuttanut teemana huolimatta siitä, miten paljon päihderiippuvuussairauden vaikutuksia on tehty näkyväksi viime aikoina ja se on ollut esillä sekä sitä sairastavan, että läheisten näkökulmasta. Vai tuliko ehdokkaat katsottua näitä ohjelmia?

Tätä keskustelua ei ole voinut olla huomaamatta ja tiedän, ettei se jätä ketään kylmäksi. Alkoholi koskettaa jokaista suomalaista suoraan tai välillisesti. Ja voi pojat, että se nostattaa tunteita. Joka muuta väittää puhuu höpöjä. Ja useinmiten siitä syystä, ettei  ole riittävästi tietoa ja todellista asiaan perehtyneisyyttä. Ja siitä syystä, että asia tulee iholle, jolloin on helpompi katsoa muualle. Tämä on inhimillinen fakta.

Tässä kohtaa vetoomus ehdokkaisiin on paikallaan. Uskon oman ehdokkaani tekevän töitä tämän asian eteen ja toivon sitä kaikilta muilta.  Sotessa on mahdollisuus päihderiippuvuuden tunnistamisen ja yhtenäisen hoitolinjauksen kehittämiseen.  Sitä me tarvitsemme. Yhteistyötä ja halua muuttaa tämä asia, joka tulee kalliiksi ja tuohoaa elämiä. Me toimijat kentällä tarvitsemme päättäjien yhtenäisyyttä tässä asiassa, halua nähdä ja muuttaa Suomen päihderiippuvuussairauden hoidon linjaukset. Sitä tarvitsevat erityisesti kaikki ne perheet joissa sairastetaan päihderiippuvuutta.

Katselin eilen Hjallis Harkimon ajatuksia herättävää haastattelua  Inspiradiosta. Kokemus, asioiden puhuminen kuten ne ovat, ”ei politikointi” innostaa. Samaan hengenvetoon voi sanoa tuohonkin haastatteluun sopivan ajatuksen päihdehoidosta, jossa tuloksia mitataan päihteettömyydellä ja elämänlaadun kohentumisella. Koko perheessä.

Päihderiippuuvuussairaudesta toipuneita on Suomessa paljon, samoin heidän läheisiään. Se on ääni, mikä on saatava kuuluviin ja näkyviin. Sen on tultava kuulluksi päätöksenteossa. Toipuminen on totta. Meidän on Suomessakin aika puhua SIITÄ. Katso tämä –I AM NOT ANONYMOUS

Edustaja tekee työtä kansalaisten valitsemana. Tuntuman kenttään kokemuksen ja osaamisen kautta on oltava vahva. Ihminen on itsekäs olento, sille me emme voi mitään ja sen kieltäminen on turhaa. Se on hallittavissa pidettävä ominaisuus, kun sen tunnistaa. Ellei tunnista, saattavat äänestäjät saada vaikutelman, että ajaa vain omaa etuaan.

Eduskuntavaalit ovat tärkeä juttu. Siksi meidän vastuumme ja osuutemme on perehtyä asiaan ja valita ehdokkaamme tarkkaan. Asioista selvillä oleminen tarkoittaa parempaa tiedostamista ja helpompaa valintaa. Ja ennen kaikkea se tarkoittaa sitä, että on turha purnata ellei äänestä. Samoin se tarkoittaa sen ymmärtämistä, että puhe tulevaisuudesta saa enemmän kuulolle, kuin se joka sortuu muiden haukkumiseen.

Minun valintani on selvä. Hän on suorapuheinen, helposti lähestyttävä, iloinen, ryhdikäs, rehellinen, osaava ja hyvällä terveydenhuollon kokemuksella varustettu pohjalaisnainen. Hän ei ole luvannut mitään. Hän tekee töitä.

Tuo sama piirre löytyy  muuten monesta toipumisen polulla olevasta päihderiippuvuutta sairastavasta ihmisestä. Työn tekeminen, sillä lupaukset on kuultu ja niihin on vaikea enää uskoa. Sen sijaan me tarvitsemme periksiantamatonta ja rohkeaa työtä  asioiden eteenpäin viemiseksi ja hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Rohkeutta ja viisautta, Riitta

Riitta KoivulaRiitta Koivula

Vastaa

Kiinnostuitko?


Ilmoittaudu ilmaiselle luennolle tai tilaa kurssiaikataulu