Eräs näkökulma anna lapselle raitis joulu -teemaan

Joulu ja alkoholi

Viritämme kotiamme jouluun perheen kanssa. Siivousta, kynttilöitä, tonttuverhot ikkunaan, joulumusiikkia. Touhujen lomassa kaksitoistavuotias tyttäremme huudahtaa: ”Mä niin rakastan joulua ja tätä tunnelmaa. Se on parasta joulussa.” Minua alkaa itkettämään, sanat uppoavat. Juuri nyt ehkä mitään niin kaunista ei lapsi voi sanoa, kuin kiittää joulun tunnelmasta. Odottaa joulua. Siinä on jotakin kertakaikkisen ihanaa ja pysähdyttävää.

Joulutunnelma ei ole itsestäänselvyys perheelle, jossa on alkoholismi. Ei silloin, kun se on hoitamaton ja vuosien raittiudenkaan jälkeen. Siksi lapseni sanat kolahtavat. Näen menneen ja tämän hetken ja tunnen kiitollisuutta, nöyryyttä.

Lapsuuden joulut elävät muistoissa aina. Siksi kokemamme jälkeen olen suunnattoman kiitollinen kuullessani ja nähdessäni lasten innostuksen, joka ei perustu pelkästään lahjojen saamiseen vaan joulutunnelmaan.

Yksi päivä vuodesta

Miten yksi päivä vuodesta voi olla niin merkityksellinen lapselle, että vielä aikuisenakin lapsuuden ikävät joulumuistot vaikuttavat omiin ja oman perheen jouluihin? Jouluaattoon kiteytyvät asiat ovat ihmisen perustarpeita. Mietitäänpä. Jouluun kuuluu hyvä ruoka, lepo, perhe, rauhoittuminen, välittäminen, toisten huomiointi, rakkaus. Ilo ja läsnäolo, pysähtyminen, aitous. Vai mitä?

Joulumieli on mieliala. Mieliala on masentunut jouluna, jos reppusi on täynnä surullisia, pelon sekaisia, viinalta haisevia, ilottomia, väsyneitä, jännittyneitä, hätääntyneitä muistoja. Ajatuksia siitä, että kunpa joulu menisi äkkiä ohi. Näin ajattelevat monet päihdeperheen pienet ja jo aikuisetkin lapset. Ei tule Christmas spirittiä ei. Kaikki ne kauniit joulun merkit saattavatkin symbolisoida sitä, mitä ei ollut tai muistuttaa siitä mitä oli. Pukki tuo mieleen viinalta haisevan, pelottavan, mustan hahmon, vaikka nyt olisikin raikkaan punaisissaan. Hou, hou, hou.

Teatteria ja sitten ryypättiin. Eikä  teatteri tarkoita väkivaltaa, riitelyä, huutoa ja sikailua. Sitä “mikä ei kosketa meitä”. Siinä ei enää ole teatteria vaan itse asiaa. Ennen tuota karmeutta on teatteria. Yleensä vuosia.

Anna lapselle raitis joulu

Mitä raitis joulu tarkoittaa, sinulle? Tarkoittaako se, ettei perheessä käytetä alkoholia tai muita päihteitä lainkaan? Sitä, ettei tee mieli viinaa ja sitä etteivät perheen aikuiset odota iltaa voidakseen korkata, kun lapset odottavat iltaa, että pukki tulisi. Tarkoittaako se levollista, jouluista tunnelmaa, ei pelkoa vaan iloa ja yhteenkuuluvuutta? Tarkoittaako se levollista äitiä, jonka silmistä näkyy rauha. Ei jännitys, takakireys, pelko.

Perheissä, joissa päihteet eivät ole ongelma on raitis, turvallinen hyvänmielen joulu melko varma. Moni haluaisi antaa lapselle raittiin joulun, jos perheessä sairastetaan päihderiippuvuussairautta tuo se omat haasteensa  ja siitä syystä lapsi ei ole joulun keskiössä vaan keskiössä on sairaus.

Tärkeää on tietää, että moni alkoholismia sairastava pystyy olla juomatta joulun, mutta se ei tarkoita että perhe voisi hyvin. Se ei tarkoita raitista joulua, mutta  päihteetöntä kyllä. Juomatonta.

Yleensä näissä juomattomissa hetkissä alkoholismi kuitenkin näyttäytyy tyytymättömyytenä, kireytenä, epämääräisenä mököttämisenä, tai vaikkapa salajuomisena, kun perhe on mennyt nukkumaan ja sitä odottaessa pinna saattaa kiristyä ja perhe ihmettelee. Mietitään, miksi kaikki ei kuitenkaan tunnu olevan hyvin, vaikka isä tai äiti on nyt selvin päin.

Pinnistellen joulun yli ja vielä tammikuukin tipattomasti

Hyvä, jos perheessäsi ei käytetä tulevana jouluna päihteitä. Mikäli alkoholi kuitenkin on ongelma tai aiheuttaa ongelmia,  pysähdy miettimään. Todella miettimään. Toivon, että hankit tietoa ja vahvistusta, kysy, hae apua.

Joulusta kun saa kovin lyhyen sulan hattuun, samoin tammikuusta, mikäli kyse on riippuvuudesta. Mieluummin nyt, kuin vasta ensi jouluna. Päihderiippuvuuteen kuuluu juomisen lopettaminen – huomenna. Heti huomenna lopetan. Isä lupaa, äiti lupaa.

Milloin on oikea hetki lunastaa lupaus? Silloin kun  on ongelma ja se on ongelma kun sen toteaa ongelmaksi, kun hiljaa mielessäsi  vielä toivoo, ettei kukaan huomaa. Ovat jo huomanneet.

Lapsellesi, olipa hän sitten pieni tai aikuinen, et parempaa joululahjaa voi antaa, kuin itsesi hoitaminen. Sitä on antaa lapselle raitis joulu.

Vielä ehtii.

 

Riitta KoivulaRiitta Koivula

Vastaa

Kiinnostuitko?


Ilmoittaudu ilmaiselle luennolle tai tilaa kurssiaikataulu