Odotettu oikea hetki

Alkoholistin mielenlaatu

Ajatuksen kukkasia, sanoisinko jopa helmiä hänelle, joka miettii mitä alkoholismi on.
“He olivat ennustaneet, että tulisi se hetki jolloin minä rupeaisin taas juomaan, jos minulla oli alkoholistin mielenlaatu. He olivat sanoneet, että vaikka taistelisin vastaan, peräytyisin jonkin mieleettömän perustelun edessä. Minulle kävi juuri niin. Se mitä olin oppinut alkoholismista ei tullut lainkaan mieleeni. Silloin minä tiesin, että minulla on alkoholistin mielenlaatu. Käsitin, että tahdonvoimasta ja itsetuntemuksesta ei ollut mitään apua kun tuli tuollainen hetki, jolloin ajatus lyö tyhjää. En ollut koskaan käsittänyt ihmisiä, jotka kertoivat, että alkoholi oli voittanut heidät. Silloin tiesin. Se oli kova isku. ”

~Nimettömät Alkoholistit s.63 ~

Alkoholismi on todentotta hyvin fyysinen sairaus, krooninen aivosairaus , mutta myös kokonaisvaltaisesti ihmiseen vaikuttava kaikilla elämän osa-alueilla niin fyysisellä, henkisellä, sosiaalisella kuin psyykkisellä. Tätä kuvaa myös Anonymous People-elokuva aivan selkäpiitä karmivan vaikuttavasti.

Turhaan alkoholismia ei  sanota hengen sairaudeksi “spiritual malady”, sillä se todella tuhoaa ihmisen kokonaisvaltaisesti. Armotta se etenee ja usein hitaasti kulisseihin, egoon ja kuvitelmiin kätkeytyen. Alkoholismi on sairaus, jonka keskeinen oire on, että se saa ihmisen uskomaan siihen, että kaikki on hyvin ja vika on muissa.

Tätä tuhon polkua on hirveä katsoa.  On hirveä katsoa ihmisen vajoamista alemmas ja alemmas. On kamalaa katsoa miten lapset kärsivät ja häpeävät hiljaa. Häpeän viitta, joka on laskeutunut lapsuudessa on aikuisena usein niin tuttu, ettei sitä edes huomaa ja  se estää meitä elämästä. Todella.

Siksi on puhuttava, kerrottava ja välitettävä. Että stigma heikkenisi ja häpeä häviäisi.

Apua oikeaan aikaan

Voidakseen lähteä hakemaan apua ja hoitamaan itseään on tärkeää ensin tunnistaa itsestään avun tarve ja se, ettei  taistelussa yksin pärjää, ei edes tarvitse, vaikka niin monet luulevat ja uskovat niin.  “Minä itse” ja alkoholismi on voittanut, minä itse ja sitten odotellaan taas seuraavaa kertaa. Se ken sitä on kokeillut , tietää ja tunnistaa.

Tietoa ja hoitoa päihdeongelmiin  on tarjolla. Monenmoistakin.  Pitää vain ottaa ensimmäinen askel. Vinkkinä voin sanoa, ja  että sairauskäsitysta avaava päihdeluento on monelle alkoholismia sairastavalle ja heidän läheisilleen ovi uuteen ajatteluun ja mahdollisuuteen. Miten voi aloittaa muutosta, ellei ymmärrä mistä on kyse?  Siksi me Oikeahetkessä lähdemme liikkeelle perustasta, tiedosta.  Ja nyt emme puhu sairauden selittelystä ulkopuolisista johtuvista syistä, vaan siitä miten alkoholismi syntyy ja miksi. Siitä miten se vaikuttaa koko perheeseen ja ilolla myös siitä loistavasta mahdollisuudesta mikä läheisillä on vaikuttaa muutoksen käynnistymiseen. 

Päihdeluentoa voi suositella myös ihan yleissivistävänä pläjäyksenä kaikille, sillä jokainen suomalainen tietää ja tuntee jonkun alkoholistin, tosin usein tietämättään. Luento toimii myös heille, jotka eivät ole alkoholisteja -vielä tai koskaan. Keskustelua pitää herättää sen kautta häpeä ja kynnys lähteä hakemaan apua madaltuu. Stigma heikkenee kun se saa valoa.

Halua ja rohkeutta -vain!

Siis halu tarvitaan, ei muuta. No joo,  rohkeutta tehdä oman hyvinvoinnin lisäämiseksi jotain sellaista mikä usein pelottaa ja mietityttää -etukäteen hirvittävästi, mutta kynnyksen ylitämisestä seuraa huikea vapautus. Toki vanhasta pitää olla valmis luopumaan?  Oletko? Jokaisen on tunnistettava oma oikea hetkensä ja silloin on toimittava. Sen jälkeen kaikki on mahdollista, uudet vaihtoehdot avautuvat ja tulee mahdollisuus.

Tai sitten voi jatkaa taistelua loppuun asti. Sairastuminen ei ole valinta, sillä kukaan ei halua tulla alkoholistiksi. Toipumisen sen sijaan voi valita, kun on saanut riittävästi välineitä, tietoa.  Oikeassa hetkessä piilee mahdollisuus saada taas valita itse. Niin alkoholisteille kuin meille läheisillekin. Muutos ei tapahtuu, kun se on väistämätöntä.

Toipuminen on mahdollista. Tiedä se.

Peace, Riitta

Riitta KoivulaRiitta Koivula

Vastaa

Kiinnostuitko?


Ilmoittaudu ilmaiselle luennolle tai tilaa kurssiaikataulu