Pitkäperjantain ajatuksia

“Kyllähän minä olen ihan sitä mieltä että se on sairaus, mutta itseaiheutettu/ valinta/tahdonlujuuden puutetta yms jne. ”

Onko teille tuttu lausahdus? Jossain useista variaatioistaan?

Samahan tuo Suomessakin, kuin linkissä olevassa kirjoituksessa. Juuri tämä kaipaa uusia tuulia myös meillä, jotta päihderiippuvuuden hoitaminen kehittyisi ja ihmiset saisivat hoitoa sairauteensa, perheet mahdollisuuden toipua. Siinä ei enää vain verotus- ja aukiolo rajoitukset riitä. Josko ovat riittäneetkään ikinä.

Pitäisi alkaa nähdä päihderiippuvuus kroonisen aivosairautena.

Miksiköhän se on NIIN vaikeaa täällä Suomessa? Varmaan ainakin koska alkoholi on suomalaisille “rakas” asia niin päättäjille, kuin kaikille muillekin ammatti -ja ihmisryhmille. VAI? Ja ovathan riskikulutusrajammekin korkeammalla kuin muualla maailmassa. Voimme siis juoda enemmään “turvallisesti” alkoholia kuin ihmiset muissa maissa! Ajatella!

Suomalaisillahan on tunnetusti kova viinapää, tosin mistään hauskapidosta tai tyylikkäästä juhlimisesta ei voi puhua. Nimittäin, jos on esimerkiksi lomamatkallaan seurannut lastenhoitoalalla työskentelevää keski-ikäistä naisihmistä, joka örveltää yhä enenevässä määrin mitä pidemmälle loma etenee. Aamusta iltaan. Noissa tilanteissa on syytä miettiä mistä on kyse. Sairaudesta vai kuten niin usein kuulee rentoutumisesta ja hauskanpidosta.

Ja esimerkkejähän vastaavista tilanteista riittää.

Kamalaa katseltavaa, surullista. Siinä näkyy sairauden koko olemus. Ja useinhan sitä sitten vain myötähävetään tai heitetään rennosti huumoriksi.
“Meni vähän lujaa,pikkasen läks lapasesta.”
Ja ainahan voi ajatella, ettei mulla sentään vielä asiat noin huonosti ole?

Fyysinen sairaus, joka syö ihmisen. Vie elämän ja vaikuttaa jokaisella elämän osa-alueella fyysisellä,psyykkisellä, henkisellä, sosiaalisella. Näivettää hitaasti ja imaisee helposti lähipiirin mukaansa. Ja majailee usein lähempänä kuin uskallamme nähdä. Myöntää.
Kieltäminen.

Se että päihderiippuvuutta, alkoholismia pidetään moraalisena ongelmana tai ihmisen valintana saatikka tahdonlujuuden puutteena tappaa ihmisiä. Ennenaikaisesti.

Välitä ja puutu. Katso ja näe.

Hyvää pääsiäistä! (joka on muuten Alkon parhaimpia sesonkeja Suomessa)

“We know you are sick… but why have you made such a bad moral choice?
Such is the “logic” by which addicts are branded with the red hot “A” of stigma, and by which our response to addiction is as dysfunctional and damaging as the disease itself.”

Markkinointiakatemia

Vastaa

Kiinnostuitko?


Ilmoittaudu ilmaiselle luennolle tai tilaa kurssiaikataulu