”Tärkein juttu on saada asiakas tuntemaan itsensä hyväksytyksi ja rakastetuksi” – Päihdeongelman selättänyt tietää avun merkityksen

Carita Virta on urheiluhieroja ja toiselta ammatiltaan päihdeterapeutti Oikeahetki-päihdeklinikalla. Kuten useilla klinikan työntekijöistä, myös Virralla on takanaan historia päihteiden kanssa. Virta kuitenkin pääsi huumeista irti ja raitistui lopullisesti 34- vuotiaana jättäen taakseen useat erilaiset huumeet, rikokset sekä säännölliset kohtaamiset poliisin kanssa.

Palo lopettamiseen löytyi sisältäpäin. Väsyminen, voimien loppuminen sekä omat lapset ajoivat hankkimaan apua.

– Viimeinen kokemus tuli siitä, että minä halusin lopettaa. Tämä loppuu hinnalla millä hyvänsä. Virta kuvailee käänteentekeviä hetkiään ennen raitistumista.

Vertaistukea ja sen tarjoamista

Päihdeklinikan tarjoamalla yhteisöllisyydellä, hyväksytyksi tulemisella, sekä tervetulleeksi toivottamisella oli Virran mukaan ratkaiseva merkitys matkalla raittiiksi. Vertaistuki ja kokemusten jakaminen helpottivat oloa. Nykyään Virta työskentelee samanlaisessa hoitolaitoksessa kuin se, johon hän itse hakeutui.

Virta kokee omakohtaisista kokemuksista olevan apua asiakkaita kohdatessa. Samat asiat läpikäyneiltä ihmisiltä löytyvä sanaton yhteys on vahva työkalu raskaita asioita käsiteltäessä, ja Virta kertoo auttavansa addikteja sekä töissä että vapaa-ajalla.

– Päihteitä käyttävät henkilöt ottavat yhteyttä ja haluavat purkaa oloaan ja kysyä kokemuksia siitä, kuinka itse raitistuin ja kuinka sain apua. Se mitä täällä päihdeklinikalla tapahtuu, on potilaan kohtaamista ja hoitoprosessin läpimenemistä.

Avun merkitys näkyy

Virta ei ole tehnyt päihteiden vastaista työtä ammatikseen kauaa. Päihdeterapeuttina hän on ehtinyt todistaa vasta muutamien potilaiden raitistumisen ja pääsyn jatkohoitoon. Ennen ammattiuraansa hän teki ennalta ehkäisevää työtä luennoimalla muun muassa terveydenhuoltoalan opiskelijoille.

Avun merkityksen näkyminen on Virralle vilpitön ilo niin töissä, kuin sen ulkopuolellakin.

–  Joka kerta se liikuttaa ja tulee semmoinen tunne, että hyvä voittaa ja elämä voittaa ja rehellisyys voittaa. Se on aika kokovartalofiilis. Virta pukee sanoiksi paranemisen todistamisesta saatuja tunteita.

Tärkeänä osana ammattiaan Virta näkee myös stereotypioiden rikkomisen. Päihteiden käyttäjiin yhdistetään valitettavan usein voimakkaita mielikuvia rikollisuudesta, syrjäytymisestä ja yhteiskunnan kelkasta tippumisesta, vaikka kyseessä on sairaus, joka tarvitsee hoitoa. Omaisten ei kuitenkaan  tule ottaa tätä viittaa harteilleen, vaan kannustaa ja ohjata oikeaan suuntaan. Virran mukaan on tärkeä muistaa, että raitistumisen jälkeen kenellä tahansa on mahdollisuus uuteen alkuun.

– Eräs ystäväni jota autoin elää nyt tasapainoista, ihan normaalin näköistä elämää. Kyllä siitä tulee semmoinen olo, että vitsi tämä on hieno laji.

Toimittanut Pyry Dementjeff

Riitta KoivulaRiitta Koivula

Vastaa

Kiinnostuitko?


Ilmoittaudu ilmaiselle luennolle tai tilaa kurssiaikataulu