Hyvä päihderiippuvaisen läheinen

PÄIHDERIIPPUVAISEN PELASTAJA

 
Läheisriippuvainen, alkoholistin, päihderiippuvaisen läheinen, pyörittää, etsii, kysyy, hakee syitä ja yleensä myös apua päihderiippuvaisen juomiselle ja päihteiden käytölle.
Näin tein minäkin, yritin käsittää toisen käytöstä ja syitä sille, hain vastauksia, yritin hyvällä ja paljon myös pahalla, sillä jossain kohtaa sille tuli oikeutus ja sitten siitä tuli tapa. Eli minusta tuli reagoija, tunteella mentiin. Puhuttiin enemmän tai paremminkin vain toisesta, kun olisi pitänyt miettiä omaa tilannetta, käyttäytymistä ja vointia.
 
Nyt hieman toisesta näkökulmasta, eli läheisen toipumispolun näkökulmasta asioita tarkkailevana, olen huomannut miten tämä toimintatapa on läheisiä yhdistävä tekijä. Kyseessä on siis läheisriippuuvuus, jota mielestäni voi vallan mainiosti sairaudeksi sanoa. On valitettavaa, että tämä selkeä diagnoosi meiltä vielä puuttuu, sillä se helpottaisi niin paljon läheisten hoidon kehittämistä,  läheisriippuvuuden tunnistamista, hoitoon ohjausta, ja läheisten toipumista, joka Suomessa on vielä tuntematon käsite. Meillähän lähinnä tarjotaan tukea läheisille, jos paikkakunnalta sattuu jotain löytymään. Se, onko tuo apu laadultaan mitä, on usein epäselvää. Maksusitoumuksia hoitoon läheisille tarjotaan hyvin harvoin, mutta kun niitä on tarjottu, ovat tulokset myös hyviä. Läheisten hoidon voisi sanoa olevan vähän sinne päin, mutta parempaa kohti. Olkaamme aktiivisia.
 

KIELTÄMISEN OIRE LÄHEISRIIPPUVUUDESSA

 
Läheisriippuvuuden ydin on sama kuin päihderiippuvuuden. Se on itsensä kieltävä tila, jossa yleensä vika on toisessa, syy on toisesssa ja siihen haetaan ratkaisua. Yleensä apua ei lähdetä hakemaan itselle vaan “toiselle, kun sillä on se ongelma” . Päihderiippuvuuden lähellä elämiseen kuuluu, että unohtaa itsensä. Päihderiippuvainen unohtaa itsensä, se hukkuu päihteisiin tai pelaamiseen. Läheisriippuvainen unohtaa itsensä, ja hukkuu päihderiippuvaiseen. Läheisriippuvainen käyttäytyy kuten läheisriippuvaisen kuuluukin ja  sanoo, etten minä ole läheisriippuvainen. 
 
Me menetämme yhteyden itseemme, joskus jo eläessämme jo lapsuutemme päihdeperheessä tai muulla tavoin toimimattomassa perheessä, emme pääse edes kehittymään niin, että yhteyttä pääsisi syntymäänkään. Emme tunne itseämme. 
 
Tästä on kysymys läheisriippuvuudessa. Pelastus ei tule saamalla addikti tai alkoholisti hoitoon, sillä  omat asiat on kuitenkin käsiteltävä voidakseen toipua, jos haluaa toipua.
Olemme siis saman kysymyksen edessä niin läheisten kuin päihderiippuvaisten kanssa. Haluatko sinä todella toipua ja miksi?
 
Läheisten kielto, vanhasta irrottautumisen vaikeus saman helvetin jatkaminen puolison tai lapsen toipuessa tuo näkyväksi sen miten sairas läheinen voi olla ja me voimme olla todella sairaita. Ja moni päätyykin vielä koettamaan itsekseen selvitymistä.
 
 

LÄHEINEN KOUKUSSA

 
Läheisen riippuvuuden kohde on päihderiippuvainen.  Lisäksi läheisiä piinaavat vääristyneet ajattelu -ja toimintamallit, viha, kauna, katkeruus, asiaton käytös, juoruilu, asioiden vatkaaminen, draamahakuisuus, kriisihakuisuus, voimakkaat tunteet, toisista puhuminen, arvostelu, vittumaisuus, alistuminen, loukkaantuminen ts herkkänahkaisuus, marttyyrius, uhriutuminen, valehtelu, manipulointi, vallan käytttö. Vain muutamia tuntomerkkejä mainitakseni. Paljon on hyvääkin, mutta voidaksemme toipua meidän on hyväksyttävä puutteemme ja tutkittava niitä. 
 

LÄHEISEN POHJA

Toisen toipuminen saattaa nostaa tuskan, joka on sietämätöntä, koska olemme niin hukassa itsemme kanssa ja koska tarvitsemme itse niin paljon apua ja hoitoa.
Tuo tuska on läheisen pohja. Se mahdollistaa toipumisen. Se, että näkee itsensä, kääntää peilin itseensä. Suuntaa energiat siihen suuntaan, mihin oikeasti on mahdollisuus vaikuttaa eli itseensä.
 

MISTÄ APUA?

Ota yhteys terveysasemaan, päihdetyöntekijään,  etsi hakusanalla läheisriippuvuus. Lähde vertaistukiryhmään, ota selvää toipumiskeskeisestä hoidosta läheisille, joka antaa sinulle parhaat välineet toipumiseen. Ole kriittinen, mikäli kuulet enemmän puhetta “siitä toisesta” kuin läheisten toipumisesta, olet väärässä paikassa, mikäli siis haluat toipua.

Meillä toipumiskeskeisessä lähestymistavassa ohjaataan sinun voimaantumiseen, ei mietitä mitä voisimme tehdä hänelle, joka ei ole paikalla.  Ja huomaa, että kun sinä voimaannut, se vaikuttaa “siihen toiseen”, jos on vaikuttaakseen ja sitä kautta pystyt parhaiten auttamaan myös “sitä toista”, sitä päihderiippuvaista. Siis auttamalla itseäsi autat muita. Meidän on tehtävä se, mitä sydän sanoo, ei sieltä missä aita on matalin.

Niin se meni minullakin. Olet tärkeä.

Rakkaudella, RiittaK

#Oikeahetki #läheisvalmennus #läheisryhmä #perheterapia