Timon tarina toipumisesta.

Oikeahetki avohoidon aloitus ja tulovaihe

Toimimaton perhe. Lapsiarki, 4 lasta vanhin lapsista 5- vuotias. Parisuhde voi huonosti, puhumattomuus parisuhteessa, isoja riitoja ja ero lähellä. Työstressiä, huonosti nukuttuja öitä, oman hyvinvoinnin selkeä heikkeneminen. Alkoholin käyttö näkyi arjessa riittävissä määrin tilanteeseen katsottuna. Tärkeämpää, kuin oma perhe oli päästä kavereiden kanssa ”nollaamaan” työviikko ja viettämään aikaa saunaillat ym. Puoliso hoiti kotona useasti lapsia yksin käytännössä myös viikonloppuisin.

Ennen hoitopäätöksen tekoa kävimme Riitan luona Oikeahetkessä juttelemassa meidän perheen tilanteesta. Koen, että oli hyvin vaikea tunnistaa ja hahmottaa alkoholiongelma, koska hoitoon lähtemisen päätös tapahtui hyvin varhaisessa vaiheessa. Oma hyvinvointi, perhe ja parisuhde olivat hoidon tarpeen ratkaisevat tekijät.

Intensiivijakso

Intensiivijakson aloittaminen jännitti todella paljon. Ensimmäisenä iltana ryhmän jäsenten halaukset tuntuivat aluksi, että ei helkkari. Samalla tuli hyvin tervetullut olotila ja otettiin hyvin vastaan. Illan alkaessa jäi erityisesti mieleen, kuinka pystyy ja uskaltaa puhua ja kertoa rehellisesti asioita omasta elämästä. Tomin tarina avasi ajatuksia kertomaan oman tarinan muille. Omassa puheessa tuli esille hoidon tarpeen tunnistaminen ja kieltäminen itseltä. Intensiivijakson jatkuessa oli kerta kerralta helpompi tunnistaa hoidon tarve omalla kohdalla.

Läheisviikonloppu

Läheisviikonloppu oli tunteellinen ja puhdistava. Suhde omaan äitiin vahvistui sekä luottamus ja ymmärrys meidän perheen tilanteesta. Jälkeenpäin tunne, että oma sisko ja paras kaveri olisivat voineet olla paikalla myös vähäisen osallistujamäärän vuoksi.

Jatkohoito

Jatkohoidossa pidän tärkeänä muiden jäsenten kertomukset toipumisesta ja rinkien aikana puheenvuoroissa näkyvä toipuminen. Askeltyöskentelyn noudattaminen ja oman puolison osallistuminen läheispuolella on ollut meidän perheen kohdalla ainut oikea vaihtoehto toipua. Puoliso ollut mukana jatkohoidossa aina, kun onnistunut järjestämään lapsille hoitajan kotona. Toipumisen tukena olen kokenut hyvänä asiana vertaispuhelut ryhmän jäsenten kanssa.

Yksilö/pari/perhevastaanotot

Kävimme yksin ja yhdessä puolison kanssa. Käynneistä ollut todella suuri apu hoidon aikana, koska varsinkin toipumisen alussa ollut hyvin haastavaa aikaa meidän perheessä. Käynnit Riston ja Riittan yksilö/parivastaanotolla on ollut ”pelastus” tilanteessa, kun tuntunut, että ei saada asioita toimimaan. Hoidon alussa oli kova kiire saada heti kaikki kuntoon ja toimimaan.

Opit vuoden ajalta

Askeltyö on mahdollistanut oppia huomaamaan omia luonteen heikkouksia ja tunne-elämän vääristymiä. Alkoholin poisjäämisen sijaan näiden asioiden kohtaaminen on ollut haastavinta, mutta myös mielenkiintoista huomata, että se toimii, kun keskittyy itsensä hoitamiseen ja noudattaa 12-askeleen ohjelmaa. Koen, että 4-askeleen läpikäyminen oli yksi isoimmista asioista hoidon aikana, perusteellisen ja rehellisen moraalisen itsetutkistelun suorittaminen tuntui helpottavalta.

Hoidon näkyminen tänään

Pystymme kotona keskustelemaan paremmin asioista mistä ennen olisi tullut kova riita. Pystymme myös riitelemään fiksusti niin ettei riita lähde käsistä vaan olemme ymmärtäneet lopettaa ajoissa ja oppineet löytämään tavan toimia riidan kohdatessa. Omassa jaksamisessa on tapahtunut valtava muutos. Jaksan paremmin töissä ja pystyn olla kotona läsnä lasten kanssa ja auttamaan kotitöissä.

Oman puolison sanat pinssijuhlassa koskettivat: “Tuntuu, että nyt lapsilla on kotona ISÄ ja on hyvä tunne, kun saa odottaa puolisoa ilolla töistä kotiin.” Tämä kertoo muutoksesta paljon meidän perheessä. Tunne-elämän kohdalla koen olevani vahvempi ja itseluottamus on parantunut. Koen, että tässä asiassa on vielä myös paljon tekemistä toipumisen saralla.

Raitistumistarinan kirjoittaminen

Tarinan kirjoittaminen tuntui helpolta ja hyvältä huomata, kuinka paljon muutosta ja hyvää on tapahtunut 1 vuoden aikana. Itseni hoitaminen jatkuu askeltyön loppuun viemisessä. Pyrin käymään hoidon lopettaneet ryhmäkäynneillä sekä pitämällä tärkeänä mielessä vertaispuhelut ja kirjan lukemisen.